morokulien bildmontage

Namnet Morokulien kommer sig av det norska ordet moro och det svenska ordet kul som har samma betydelse.

Fredsriket Morokulien

Ritad karta över fredsriket morokulien  Morokulien är ett sex hektar stort område i Sverige vid gränsen mot Norge och har helt informellt kallats självständigt land/mikrostat. Vid varje gränshörn står olika sorters markeringar.

Namnet Morokulien lanserades 1959 av Lennart Hyland och Randi Kolstad i samband med ett radioprogram som hette "Över alla gränser" som sändes härifrån med början den 3 oktober. Succén var enorm med fem miljoner lyssnare.

Namnet kommer sig av det norska ordet moro och det svenska ordet kul som har samma betydelse. Namnet uppfanns av Bertil Perrolf.

Den svenske och den norske statsministern Tage Erlander och Gerhardsen erkände på lördagskvällen den 3 oktober 1959 Morokulien som Nordens nya stat, och Hyland åtog sig rollen som statschef.

Morokuliens flagga Rikets flagga skapades av Ingegerd Leiditz som tog hem den speciella flaggritartävlingen med sin gulblåvita skapelse med ett rött kors i mitten. Den vajar fortfarande över det sex hektar stora landet mitt mellan Sverige och Norge.


Empori CMS