amatörradiostation i morokulien

Amatörradio i Morokulien, ARIM konstituerades 1968 i samarbete mellan norska och svenska radioamatörer.

Amatörradiostation

AmatörRadio I Morokulien, ARIM, konstituerades 1968 i samarbete mellan norska och svenska radioamatörer. Man fick så småningom tillgång till "Grensestua" och skapade där en amatörradiostation.

Amatörradiostationen är den enda i världen med sin placering mitt på gränsen mellan två länder och är också känd över hela världen. Stugan är helt handikappanpassad och inkomsterna från uthyrningen går till underhåll och drift av stugan. 

Amatörradiostationen har två anropssignaler: den svenska signalen SJ9WL och den norska signalen LG5LG. Det är tillåtet att använda båda signalerna i både Sverige och Norge och därmed är det den enda platsen i världen där det är tillåtet att använda en utländsk anropssignal utan att den föregås av det nationella prefixet

Under de över 40 år som SJ9WL/LG5LG varit aktiv har 1,8 miljoner kontakter genomförts världen över. Amatörradiostationen är mycket populär att hyra in sig på bland internationella gäster, då den är känd världen över bland radioamatörer. Radioamatörer från en mängd länder har aktiverat amatörradiostationen under åren, och den är idag minst lika populär som tidigare att besöka. ARIM arrangerar varje år "Morokulien HAM-day" i mitten av augusti under helgen närmast den 16 augusti, då fredsmonumentet restes år 1914.

Empori CMS